Wat doet een accountantskantoor?

Een accountantskantoor heeft één of meerdere accountants in dienst. Deze houden zich bezig met zakelijke dienstverlening voor bedrijven. Hierbij kunt u denken aan de grootste accountantskantoren in Nederland zoals Deloitte, PwC (Price waterhouse Cooper), EY (Ernst & Young) en KPMG. Een accountantscontrole is niet voor iedereen verplicht. Bij ondernemingen zoals een eenmanszaak, VOF en een maatschap is het hebben van een accountant niet verplicht. Dit is pas verplicht bij rechtspersonen zoals een B.V. en N.V. die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierbij moet u denken aan twee van de volgende voorwaarden; een waarde activa groter dan €4.400.000, een netto omzet van €8.800.000 en een gemiddeld aantal werknemers van meer dan 50. Vaak wordt een accountantskantoor verward met een administratiekantoor. Bij beide werken boekhouders en administrateurs, maar het grootste verschil is de eindverantwoordelijke. Een administratiekantoor mag geen accountantsverklaring afgeven, dat mag alleen de accountant, die ook de jaarrekeningen aftekent.

 

Waarom een accountantskantoor?

Ondanks dat bedrijven ook accountants intern aan het werk kunnen hebben, moet een ondernemer gebruik maken van een onafhankelijke accountant voor de boekhouding. Voor de meeste bedrijven is het financieel aantrekkelijker om gebruik te maken van een extern accountantskantoor. Hierbij is de belangrijkste taak het samenstellen, beoordelen en controleren van jaarrekeningen. Er wordt dan gekeken of de jaarrekening van het bedrijf de financiële stand van zaken juist weergeeft. Daarnaast kan een accountantskantoor een bedrijf bijstaan met een breed scala aan dienstverlening zoals het bijhouden van de administratie, het maken van rapportages, de belastingaangifte, ondersteuning bij subsidies, hulp bij financiële vraagstukken en het geven van adviezen over bijvoorbeeld investeringen, overnames, bedrijfsopvolging of het starten of beëindigen van een bedrijf.

 

Fiscalisten

Naast accounts, hebben accountantskantoren vaak ook fiscalisten of belastingadviseurs in dienst. Fiscalisten zijn professionals omtrent belastingen en de belastingdienst. De voornaamste taken in hun pakket zijn zowel bedrijven als particulieren helpen met het voorbereiden en het indienen van de belastingaangifte. Daarnaast kunnen zij ook adviezen geven wat de belasting betreft. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de belastingaangiftes, inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. Als laatst kan een fiscalist ook worden ingezet met het bedenken en/of uitvoeren van een fiscale strategie.

 

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over de werkzaamheden van accountantskantoren? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.